dieta wegańska
W ciągu ostatnich lat znacząco zwiększyła się świadomość społeczeństwa w odniesieniu do zdrowego odżywiania, pochodzenia żywności oraz innych, niż tradycyjne, sposobów żywienia się. Szereg diet opiera się na zmniejszaniu spożycia produktów odzwierzęcych, w tym dieta wegetariańska odrzucająca mięso, ryby i owoce morza, czy dieta semiwegetariańska ograniczająca spożycie mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny), a przyzwalająca na mięso białe (drób i ryby) oraz jaja, miód i mleko wraz z jego przetworami. Najbardziej rygorystyczna spośród nich jest dieta wegańska. Weganizm, w ogromnej ilości przypadków, nie jest wyłącznie dietą, a definiuje go się jako sposób życia, który próbuje usuwać wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, zarówno w odniesieniu do pożywienia, odzieży, jak i do jakichkolwiek innych celów. Z tych powodów dieta wegańska jest ogołocona ze wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym mięsa, jajek, miodu i nabiału. Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych powodów. Z reguły obejmują one zagadnienia etyczne i środowiskowe, ale mogą dodatkowo wynikać z chęci polepszenia stanu zdrowia. Jest to kuracja łatwa do stosowania i zapewnia wszelkie korzyści zdrowotne. Poprawa funkcjonowania organizmu na diecie wegańskiej jest udowodniona badaniami i wykazuje, że stosowanie długoterminowe diety opartej jedynie na produktach pochodzenia roślinnego prowadzi do obniżenia ryzyka rozwoju lub śmierci z powodu raka nawet o 15%, ograniczenia objawów RZS, zmniejszenia ryzyka zachorowania na niewydolność nerek, a także do zmniejszeniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Jednakże, tak jak w przypadku każdej kuracji, korzyści pojawiają się jedynie wtedy, gdy jest się wytrwałym, i opiera się dietę na daniach bogatych w składniki odżywcze, a nie na artykułach wysokoprzetworzonych.